ויסות רגשי
בחיי היום יום כולנו חווים מצבים שונים המעוררים בנו רגשות מסוימים ומצריכים ויסות רגשי, כלומר, לכוון ולאזן את רגשותינו בהתאם לסיטואציה.
מהי היכולת לויסות רגשי?
יכולת המאפשרת לנו להתמודד באופן חיובי ומסתגל גם עם רגשות שליליים ועוצמתיים.
כאשר קיים קושי בוויסות הרגשי האדם חווה את רגשותיו באופן מכאיב ביותר או באופן מציף עד כדי כך שהוא מתקשה לשלוט בהתנהגותו ומגיב בהגזמה ובאימפולסיביות גם לאירועים פעוטים.
דוגמאות לכך הם: התקפי בכי, התפרצויות זעם או קנאה בלתי נשלטת המייסרת את האדם ו/או גורמת לו להתנהגות שתלטנית וכוחנית כלפי בן/בת זוגו. בניגוד להתנהגות האימפולסיבית תיתכן אף התנהגות נמנעת ופסיבית.
בנוסף, כאשר קיים קושי בוויסות רגשי, יכולה להתעורר חרדה גדולה, חוסר ביטחון ותלות. הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות עלולים להתערער. יכולים אף לעלות תחושות ריקנות ודיכאון.
טיפול בקושי בוויסות רגשי
- נזהה את דפוסי החשיבה המשפיעים על עוצמת הרגשות, המצוקה וההתנהגות ונאמץ דפוסי חשיבה יעילים יותר ותגובות מותאמות יותר.
- נעבוד על פיתוח מודעות עצמית, להתנהגותנו ולסיבות לה ועל קבלה עצמית.
קושי בויסות רגשי בקרב ילדים
כבר בסוף גיל הגן ילדים מצופים להפגין מיומנויות ויסות עצמי אשר יאפשרו להם לדחות סיפוקים, לתכנן פעולות בהתאם לתוצאות מצופות, לשלוט ברגשות בתגובה למכשול בדרך למטרתם (מה שמפחית מאוד את הנטייה להתפרצויות זעם) ולהשהות רגשות ומחשבות כדי להתמקד בפעולה או מטלה אחרת. למעשה, ניתן לראות כי יכולות אלו הן יכולות אשר מלוות אותנו גם בבגרות.
בניית יכולת הוויסות העצמי היא תהליך הדרגתי המורכב ומושפע ממרכיבים שונים.
מרכיב משמעותי בפיתוח יכולת זו, הוא התפתחות תקינה של השפה. באמצעות השפה הילד מתקשר ומביע את רצונותיו ותחושותיו. ילדים המתחילים לדבר בגיל מאוחר עלולים לפתח קשיי ויסות.
התקשרות רגשית טובה עם הדמויות העיקריות היא גם מרכיב חשוב בבניית הוויסות העצמי.
חלק מהילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז, מראים גם קשיי ויסות. מצבי רוח, למידה וחינוך להתנהגויות תואמות רגש, אף הם משתנים המשפיעים על היכולת לוויסות רגשי.
היכולת לויסות רגשי היא יכולת שחיונית להשתלבותו של הילד בתחומי החיים השונים.
ילדים אשר אינם מסוגלים לווסת רגשות כגון- תסכול, שמחה, כעס, אכזבה, ומפגינים התנהגויות הכוללות התפרצויות זעם ומצבי רוח משתנים, יתקשו להתפנות למטלות, ועשויים להיות מעורבים במריבות וחיכוכים עם מורים וחברים לכיתה.
קשיים אלו, בתורם, עשויים להעצים את העוצמות הרגשיות ולהחריף את הקושי בוויסותם.
רוצה לדבר איתי ?
ניתן ליצור קשר בטלפון: 054-3213485
או על ידי שליחת הודעה בטופס זה
כתובות הקליניקה :
ניווט באתר – דף הבית | אודותיי | הגישה האקזיסטנציאליסטית | תחומי טיפול | בלוג | צור קשר | מפת אתר